12 Ağustos 2014 Salı

Disk Performansını Test Etme

Bu kısa yazıda, elimizdeki dedicated yada virtual sunucunun sabit disk performansını nasıl test edebileceğimizi anlatmaya çalışacağım. Özellikle VPS sunucularda, bildiğiniz gibi sabit disk, aynen shared hosting hizmetlerinde olduğu gibi nod üzerindeki tüm kullanıcılara paylaştırılıyor. Böyle bir durumda disk performansı büyük önem kazanıyor. Nodun tüm performansını sömüren bazı kullanıcılar ile aynı diski kullanıyorsanız performans sorunları yaşayabilirsiniz. 

Digital Ocean ve RamNode gibi firmaların kullanıcılarına sağladıkları disk alanı SSD ve SSD teknolojisi bildiğiniz gibi normal HDD'lere oldukça hızlıdır. Bununla birlikte, SSD'nin her zaman daha iyi performans vereceğini iddia etmek mantık dışıdır zira, nod üzerindeki kullanıcı sayısı ve sunucu yükü sabit disk performansını yakından etkiler. 

Şimdi disk performansımızı test edip görelim.

1) Sunucunuza SSH üzerinden giriş yapın ve aşağıdaki komutu kullanın

# dd if=/dev/zero of=test bs=64k count=16k conv=fdatasync




--------------------------

Elde ettiğiniz değerin 50MB/s'den az olmaması performans için yeterlidir. Eğer bir SSD VPS ya da sunucununuz var ve 100mb/s'den daha az performans alıyorsanız disk performansınızda sıkıntı vardır.



0 Yorum:

Yorum Gönder

 
Copyright © . VPS Panel - Posts · Yorumlar
Tema BTDesigner · Powered by Blogger