21 Temmuz 2014 Pazartesi

zPanel - Ücretsiz Web Hosting ve Sunucu Yönetimi Paneli Kurulumu



Sunucu yönetimi denince aklımıza gelen pek çok seçenek var. Piyasanın bir numarası cPanel ücretli ve aylık lisansı iyi bir indirimle ancak 12-13$ civarına alabilirsiniz. Bir diğer pratik ve önde gelen seçenek olan Direct Admin, cPanel'e göre nispeten ucuz ancak yine de ücretsiz değil. Plesk lisansı da aracılardan aylık 3 Avro civarına temin edilebilir fakat eğer ücret ödemek istemiyorsak, piyasadaki ücretsiz alternatifleri değerlendirmek durumundayız.

İşte bu durumda, gönüllü geliştiriciler tarafından kodlanan, güncellenen ve piyasaya sürülen zPanel gibi alternatifler imdadımıza yetişiyor. Adından söz ettiren, kendini kabul ettiren bir 
alternatif halini alan zPanel'den bahsetmek şart oldu.


zPanel yeni varsayılan teması ile çok havalı ve modern duruyor.

Dediğim gibi, zPanel kullanımı tamamen ücretsiz, gönüllü geliştiriciler tarafından kodlanan, maliyetlerini premium destek sistemi ile karşılamaya çalışan, her yönüyle işleyen bir web hosting platformu.

zPanel'i kullanan, reseller ve müşterilerine zPanel ile hizmet veren bazı hosting firmaları var. Aynen cPanel'de olduğu gibi, reseller (Bayi) ve müşterilerinize bir panel kullanıcı adı ve şifresi vererek onların paketlerini, veri tabanlarını, domainlerini, DNS ve e-maillerini yöneterek web sitelerini host etmelerini sağlayabiliyorsunuz.

Eğer bir hosting firması değilseniz de, sanal makinenizi veya sunucunuzu zpanel admin ekranı ile yönetebilirsiniz. Domain ekleyebilir, DNS, e-mail, veri tabanı ve modül yönetimleri yapabilir, sitelere bandwidth ve disk alanı atayabilir, istatistiklerinizi görüntüleyebilirsiniz. Tamamen ücretsiz olmasına rağmen, çok şık bir varsayılan tema ve işlevsellik ile gelen, piyasadaki en ciddi ücretsiz cPanel alternatiflerinden biri zPanel. Paylaştığım ekran görüntülerine dikkat ediniz.


Bu ekranda bir müşteri ya da siz, hosting paketinizin ne kadarının kaldığını grafiksel bir gösterim ile görebiliyorsunuz.

zPanel, POSIX (UNIX, Linux, MacOSX) ve  Windows tabanlı sistemlerde çalışabiliyor. Bünyesinde açık kaynak kodlu pek çok projenin ürününü de içeren zPanel, şu temel yazılımlar ile kurulu geliyor. Şunu da belirtelim, geliştiriciler nginx desteklemiyorlar. Yani zPanel'i nginx ile kurmayı başarsanız da, herhangi bir garanti ve teknik destek yardım vaat etmiyorlar.


Microsoft® Windowssunucularda;


  • Apache Web Server
  • hMailServer
  • FileZilla Server
  • MySQL
  • PHP
  • Webalizer
  • RoundCube
  • phpMyAdmin
  • phpSysInfo
Linux/UNIX, BSD ve OSX sunucularda ise,


  • Apache Web Server
  • Postfix MTA
  • Dovecot IMAP/POP3
  • ProFTP Daemon
  • MySQL
  • PHP
  • Webalizer
  • RoundCube
  • phpMyAdmin
  • phpSysInfo
------------------------------------------------------

Yeterince konuştuysak o halde kuruluma geçelim. Bu başlıkta kısaca zPanel kurulumunu CentOS 6 işletim sistemi için anlatacağım. Eğer talep olursa, ubuntu ve diğer sistemler için de kurulum  yazıları ekleyebilirim. Haydi başlayalım.

Kurulumdan önce yapılması gerekenler

1. İşletim sistemi CentOS 6.3/6.4 64 Bit'in temiz kurulumunu gerçekleştirin. Sunucuda herhangi bir güncelleme, değişim olmasın. Pek çok VPS sağlayıcısı tek tıkla bir iki dakika içinde makinanıza işletim sistemi kurmanızı sağlayan panelleri veriyorlar zaten. Web hosting ile alakalı hiçbirşeyi sisteme kendiniz kurmayın (örneğin : Nginx, MySQL, Apache, PHP, FTP Server, Mail Server gibi)

2. Kayıtlı bir domaininiz olmalı ve bu domain, sunucunuz IP adresine yönlendirilmiş olmalı. Aksi taktirde kurulumu tamamlayamazsınız.

3. zPanel, ana domaininizin bir alt domainine kurulmalıdır.


    Örneğin : panel.alanadi.com gibi
4. Kurulum süresince, sistemin işleyişi ile ilgili olarak önemli sorular ile karşılaşacaksınız. Bu soruları düzgün okuyarak yanıtlayınız. Şu an için varsayılan kurulum sorular anlaşılmayacak şeyler değil. Ekranı iyi takip edin yeterli. 

zPanel Kurulumu

1. Temiz CentOS 6 kurulumunun ardından gerekli güncellemeleri yapalım.

# yum -y update

2. Eğer güncelleme esnasında "qpid-cpp-client" reposu ile ilgili hata alırsanız şu komutu yazınız.

# yum -y remove qpid-cpp-client


3. Sistemi yeniden başlatalım.


# reboot


4. Artık kurulum başlasın


# bash <(curl -LSs https://raw.github.com/zpanel/installers/master/install/CentOS-6_4/10_1_1.sh)


Eğer curl ile sıkıntı yaşıyorsanız ;


a) Sunucunuza root olarak girin


b) Kurulum dosyasını indirin;

# wget https://raw.github.com/zpanel/installers/master/install/CentOS-6_4/10_1_1.sh

c) Kurulum dosyasına gerekli izni verin

# chmod +x 10_1_1.sh

d) Yükleyiciyi çalıştırın

# ./10_1_1.sh

e) Ekrandaki yönergeleri taki (See also About Installer questions)

f) Sistemi yeniden başlatın

Kurulum Sonrasında

Kurulumdan sonra ekrana gelecek olan mySQL root şifrenizi ve zPanel admin kullanıcı adı ile şifrenizi düzenli bir yere mutlaka not ediniz.

Kurulumdan sonra webalizer ile ilgili sıkıntıyı gidermek için;

1) /etc/zpanel/panel/modules/webalizer_stats/module.zpm dosyasını açınız

<div class="zmodule_desc" id="zmodule_desc_<@ ModuleName @>"><@ Description @></div>

kodunu aşağıdaki şekilde değiştiriniz.

 <div class="zmodule_desc" id="zmodule_desc_<@ ModuleName @>"><@ ModuleDesc @></div>
------------------------------------------------------------

Böylelikle, zPanel kurulumu ile ilgili temel bilgileri de vermiş olduk. Her türlü soru, sorun, görüş ve önerileriniz için yorum bölümünden bana ulaşabilirsiniz. zPanel projesinin ana sayfası, detaylı bir dökümantasyon, destek forumu ve iyi çalışan bir topluluğa ev sahipliği yapıyor.

zPanel Ana Sayfa : http://www.zpanelcp.com/



0 Yorum:

Yorum Gönder

 
Copyright © . VPS Panel - Posts · Yorumlar
Tema BTDesigner · Powered by Blogger